Home » Destinatii » Grecia » Thassos » Insula Thassos

Insula Thassos

de la

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThassos este cea mai nordică insulă a Greciei, la doar opt kilometri de Kavala/Keramoti de pe partea continentală.

Insula Thassos are un perimetru de aproximativ 98 km. In partea de nord descoperim golfuri extraordinare si plaje cu nisip fin. Partea de vest şi sud este mai arida dar plajele sunt pitoresti si ofera conditii foarte bune.

  • Capitala insulei, Thassos Town (Limenas), este si principalul port al insulei, localitate mica, cocheta, infrumusetata de palmieri, leandri si pini. În Limenas nu ne putem plictisi. Gasim faleze cu taverne traditionale, baruri aranjate chiar pe nisip, magazine, clădiri frumoase dar şi istorie.  In spatele portului vechi se intinde cel mai mare sit arheologic de pe insulă format din: Muzeul de Arheologie, Agora antica înconjurată de coloane şi decorată cu statui şi altare, conservatorul, Templele lui Hercule, Poseidon şi Dionis, Teatrul antic construit pe colina de lângă oraş.
  • Statiunea si magnifica plajă Golden Beach-Skala Panagia, cu nisipuri aurii (aşa cum spune şi numele ei), apă de smarald şi o panoramă incredibilă se afla la numai 10 km sud de Limenas (Thassos Town) dupa un drum deosebit de pitoresc. Cei mai inalti munti ai Insulei strajuiesc acest golf, o adevarata bucatica de paradis. Plaja este foarte bine amenajata si este cautata si de amatorii sporturilor nautice care aici gasesc intreaga gama: bărci gonflabile, hidrobiciclete, jet skiuri, banană, bărci cu motor şi plimbarea cu paraşuta trasă de barcă.
  • Skala Prinos (al 2-lea port al insulei conectat la oraşul Kavala de pe continent prin feribot) se afla pe coasta de nord-vest a insulei Thassos. Skala Prinos este situat la 17 kilometri de Limenas (Thassos Town) şi 24 de kilometri de Limenaria. Oraşul este mic şi constă în principal din locuinţe şi magazinele ce se întind de-a lungul coastei. Skala Prinos este înconjurat de mai multe plaje lungi si nisip. Panorama continentului vizavi de mare este uimitoare. Apusul de soare este spectaculos, mai ales in in timp ce savurati delicioasele produse traditionale !
  • Limenaria, al 2-lea oras ca marime al insulei Thassos, se afla la 42 km de Limenas, pe coasta de sud-vest a insulei. “Horoscopul” din piatra de pe colina de deasupra plajei Metalia, multitudinea de taverne, fabrica de bijuterii “Iris Gold” sunt cateva motive in plus pentru a va opri in oras. Limenaria a devenit o destinatie de vacanta foarte populara, care a păstrat o mare parte din tradiţiile sale şi cultura greacă locala. Turistii se bucura de o mare selecţie de taverne şi restaurante care servesc mâncăruri greceşti delicioase în întreagul oraş şi de-a lungul coastei, cafenele excelente, baruri, magazine şi standuri de suveniruri. Plaja din Limenaria este mica, situata aproape de portul local.
  • Potos, un fost sat de pescari, este astăzi cel mai cunoscut centru turistic al insulei la 45 de kilometri Limenas (capitala insulei) si la 28 de kilometri de Prinos (port). Plajele sale de nisip par sa se intinda la nesfarsit, iar albastrul apei redau ochiului si sufletului linistea si pacea necesare. In zilele cu cer senin se vede in zare Muntele Athos. Plaja din Potos este destul de lunga si nisipoasa. Apa marii este limpede si este ideala pentru practicarea de sporturi nautice. In apropiere de port se gasesc o multime de cafenele, baruri, restaurante, gelaterii si cluburi de noapte. Este o statiune care vibreaza atat in timpul zilei cat si in timpul noptii. Cei ce vin aici in mod sigur nu se vor plictisi.

 Insula Thassos este cea mai apropiata dintre minunatele Insule ale Greciei – numai 700 km sud de Romania !

Traseu: Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Sandanski – Kulata / Promachonas – (Serres – Kavala sau Serres Thessaloniki-autostrada Egnatia în direcţia Alexandroupoli) – Kavala – Keramoti – Ferryboat – Limenas (Thassos Town).

Distanta Bucuresti- Kavala/ Keramoti (porturi de imbarcare spre insula): aprox 750 Km.

  • Traversarea din Keramoti spre Thassos : 35 minunte (Frecventa ferry boat in sezon estival: intre orele 07:00 – 21:00 la fiecare 30 min).
  • Traversarea din Kavala spre Thassos: 75 min.